Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik birliği içindeki malların paylaşımı nasıl yapılır?


Evlilik birliği içindeki malların paylaşımı, Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) evlilik birliği hükümleri kapsamında düzenlenmiştir. TMK’ya göre evlilik birliği içindeki mallar, mal rejimi sistemi çerçevesinde değerlendirilir. Türkiye’de uygulanan mal rejimleri, mal ayrılığı ve edinilmiş mallara katılma rejimidir. Her iki rejimde de mal paylaşımı farklı kurallara tabidir. Aşağıda, Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik birliği içindeki malların paylaşımı hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz bir rehber sunulmaktadır:

1. Mal Ayrılığı Rejimi:
Mal ayrılığı rejimi, evlilik sırasında ve boşanma durumunda eşlerin mal varlıklarının ayrı olduğunu kabul eder. Dolayısıyla, evlilik birliği içinde edinilen malların paylaşımı söz konusu değildir. Bu rejimde her eş, evlilik sırasında ve evlilik birliği süresince kendi mal varlığını korur.

Ancak, mal ayrılığı rejiminde bazı istisnalar da bulunmaktadır. Eşlerden biri, mal varlığına katkıda bulunmamış olsa bile diğer eşle olan yaşamlarını idame ettirmek için aksine bir anlaşma varsa, bu durumda katkıda bulunan eşin edinilen mallardan bir pay talep etme hakkı vardır. Bu durumda, eşin edinilen mal varlığındaki payı hakkında mahkeme tarafından bir karar verilir.

2. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi:
Edinilmiş mallara katılma rejimi, evlilik birliği süresince eşlerin elde ettiği malların paylaşılmasını öngören bir mal rejimidir. Bu rejime göre, evlilik birliği sırasında elde edilen mal varlığı ortak mal olarak kabul edilir ve evlilik birliği sona erdiğinde bu mallar paylaşılır.

Edinilmiş mallara katılma rejiminde, evlilik birliği boyunca eşlerin çalışma hayatında kazanımları, gayrimenkuller, hisse senetleri, birikimler, ticari işletmeler gibi mal varlıkları ortak kabul edilir. Ancak, kişisel mallar ve mirasları bu paylaşıma dahil değildir.

Evli çiftler, evlilik sırasında veya evlilik birliği sürecinde mal rejimi sözleşmesi yapabilirler. Bu sözleşme, mal ayrılığı veya edinilmiş mallara katılma rejiminden farklı bir mal rejimi de belirleyebilir.

Evlilik birliği sona erdiğinde, edinilmiş malların paylaşımı gerçekleştirilir. TMK’ya göre, bunun için iki yöntem bulunmaktadır:

– Eşler anlaşarak paylaşım yapabilirler.
– Anlaşma sağlanamazsa, mahkeme tarafından mal paylaşımı yapılır. Mahkeme, ekonomik ve sosyal durumlar, eşlerin katkıları, eşlerin kişisel malları gibi faktörleri göz önünde bulundurarak adil bir paylaşım yapar.

Evlilik birliği içindeki mal paylaşım sürecinde, avukatlar ve hukuk danışmanlarından profesyonel yardım almanız önemlidir. Yukarıda belirtilen bilgiler genel bilgiler olup, her durumda geçerli olmayabilir. Bu nedenle, her eşin kendi durumuna özgü olarak bu konuda profesyonel bir hukuki desteğe başvurması önemlidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir