İş Kanunu’na göre işçinin tatil izni hakkı nasıl hesaplanır?


İş Kanunu’na göre işçinin tatil izni hakkı, çalıştığı süreye ve hizmet yılına göre belirlenmektedir. Tatil izni, işçinin dinlenmek, günlük yaşamına dönme, ailesiyle vakit geçirme ve kişisel ihtiyaçlarını karşılama amacıyla işverenin belirli bir süreliğine işinden ayrılmasına denir.

Genel olarak tatil izni, işçinin o yıl içinde çalıştığı her bir tam yıl için hesaplanır. İşçi, yıllık çalışma süresi üzerinden hesaplanan izin hakkına sahiptir. İşçinin yıllık izin süresi, İş Kanunu’nun 53. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, işçinin yıllık izin süresi, çalıştığı süreye bağlı olarak belirlenir.

İşçinin yıllık izin süresi şu şekilde hesaplanır:

– İşçinin 1-5 yıl arası çalıştığı hizmet süresinde yıllık izin süresi 14 gündür.
– İşçinin 5 yılını tamamlamasının ardından başlayan dönemde yıllık izin süresi 20 gündür.

Ancak, İş Kanunu’na göre bu süreler asgari izin süreleridir. İşveren, işçiye bu sürenin üzerinde tatil izni hakkı tanıyabilir. Yani işveren, işçinin çalışma süresine göre daha uzun bir tatil izni hakkı verebilir.

İş Kanunu’na göre tatil süresinin kullanımı konusunda bazı kurallar bulunmaktadır. İşçi, tatil iznini talep etmek için işverene yazılı olarak başvurmalıdır. İşveren ise, işçinin izin talebini uygun bulduğunda tatil iznini onaylar. Tatil süresi genellikle işverenin uygun gördüğü tarihlerde kullanılır. Ancak işçinin de talepleri dikkate alınarak bu tarihlerde esneklik sağlanabilir.

İşçi, yıllık izin hakkını kullanmak için birçok nedenle işverene talepte bulunabilir. Ancak, işçi, yıllık izin hakkını kullanabilmesi için en az bir yıl çalışmış olmalıdır. İşveren de işçinin yıllık izin hakkını kullanmasını engelleyemez veya izin talebini reddedemez. İşçi izin talebini yasal süreler içinde bildirdiği takdirde, işveren izin talebini reddedemez veya iznin kullanımını engelleyemez.

İzin süresi boyunca işçiye ücret ödenir. Yıllık izin süresi boyunca işçi, asgari ücretin yanı sıra diğer ücretlerini de almaya devam eder.

Yukarıda belirtilen bilgiler, Türkiye’deki genel hükümleri içermektedir. İş Kanunu’na göre bazı sektörlerde, pozisyonlarda veya sözleşmelerde farklı izin düzenlemeleri yapılabilmektedir. Bu nedenle, özelleştirilmiş sektörler veya belirli çalışma koşullarına sahip olan kişiler, ilgili mevzuatı ve sözleşmeleri detaylı olarak incelemelidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir