Etiket: aykırılık

  • Anayasa Mahkemesi, yasa hükmüne aykırılık denetimi nasıl yapar?

    Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin en yüksek yargı organıdır ve Anayasa’ya aykırı olduğunu düşündüğü yasaları denetleme yetkisine sahiptir. Anayasa Mahkemesi, yasa hükmüne aykırılık denetimini yaparken birtakım süreçler ve etkinlikler izler. Anayasa Mahkemesi’nin yasa hükmüne aykırılık denetimi, Anayasa Mahkemesi Kanunu’na dayanmaktadır. Bu denetim süreci, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yoluyla başlar ve bazı özel şartlara tabidir. Yasaların Anayasa’ya uygun olup…

  • İdare Hukuku’nda idari işlemde hukuka aykırılık itirazının sonuçları nelerdir?

    İdare Hukuku, devletin ve diğer kamu kurumlarının vatandaşlar üzerinde yaptığı eylemleri düzenleyen hukuk dalıdır. İdari işlem, idarenin hukuki sonuç doğuran iradesini yansıtan ve belirli bir kişi ya da gruba yönelik olan eylemlerdir. Ancak, idari işlemlerde de hatalar ve hukuka aykırılıklar olabilir. Bu durumda vatandaşlar, yasalara ve ilgili idare hukuku kurallarına uygun olarak hukuka aykırılık itirazında…

  • İdare Hukuku’nda idari işlemde hukuka aykırılık itirazı nedir?

    İdare Hukuku’nda idari işlemde hukuka aykırılık itirazı, idarenin gerçekleştirdiği bir işlemde hukuka aykırılık olduğunu düşünen kişilerin, bu durumu ilgili idarî mercilere bildirmesi ve hukuki koruma yoluna başvurması anlamına gelir. İdari işlemde hukuka aykırılık itirazı, idarenin yapmış olduğu işlemi yok sayılma ya da değiştirilme talep etmek için kullanılan bir hak olarak karşımıza çıkar. İdari işlemde hukuka…

  • Anayasa Mahkemesinin Anayasa’ya aykırılık kararları nasıl uygulanır?

    Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin en üst düzey yargı organıdır ve Anayasa’ya aykırılık kararlarıyla bilinir. Bu kararlar, kanunların veya diğer mevzuatın Anayasa’ya uygun olmadığını tespit eder ve Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi çerçevesinde düzeltme veya iptal yapma yetkisini verir. Anayasa’nın 152. maddesi, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği aykırılık kararlarının uygulanmasına ilişkin hükümleri içermektedir. Bu maddede yer alan temel ilke, Anayasa Mahkemesi…

  • İdare Hukuku’nda hukuka aykırılık nedir?

    İdare Hukuku’nda Hukuka Aykırılık İdare Hukuku, devletin kurumları olan idarelerin örgütlenme şekillerini, idari işlemlerini ve idari davranışlarını düzenleyen bir hukuk dalıdır. İdare Hukuku’nun temel amacı, devletin idari faaliyetlerini hukuk kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktır. Bu bağlamda, idare hukukuna göre idarenin tüm eylem ve işlemleri hukuka uygun olmalıdır. Hukuka aykırılık ise, idarenin yasaya, anayasaya ya…

  • İdare Hukuku’nda idari işlemde hukuka aykırılık itirazı süresi nedir?

    İdare Hukuku, devletin faaliyetlerini düzenleyen ve idari işlemler ile yargısal denetimi konu alan bir hukuk dalıdır. İdari işlemler, devletin veya kamu kurumlarının gerçekleştirdiği tüm eylem ve kararlardır. Bu kararlar, kamusal veya bireysel hak ve menfaatleri etkileyebilir. İdari işlemlerde hukuka uygunluk esası geçerlidir. Yani, idari işlemler hukuka uygun olmalı ve hukuka aykırı olanlar da düzeltilmelidir. Bireyler,…